Op reis met Ariane

Project "landen" in de Arianegroep

In de Arianegroep zitten kinderen uit de groepen 3 en 4 van onze school.
In de afgelopen periode hebben zij gewerkt aan het project "Landen" van Eduboek.

Elk kind kreeg een werkboekje en een bronnenboek over de landen van de wereld.
In het bronnenboek konden ze informatie vinden over diverse landen, maar ze zijn ook op internet op zoek gegaan naar feitjes en weetjes die in de diverse opdrachten verwerkt konden worden.

We zijn begonnen met een ABC, we hebben de zeven wereldwonderen bekeken, een paspoort gemaakt en onderzoek gedaan naar vlaggen. Nadat de kinderen alle informatie in het Eduboek hadden gelezen hebben ze één van de tien landen in het boek uitgekozen waarnaar ze met hun papa op reis zouden willen gaan. Hierover hebben ze een reisverhaal geschreven op de computer. Deze verhalen zijn geprint en gebundeld in het reisverhalenboek van Ariane.
Maar... er zijn meer dan 10 landen op de wereld! Elk kind heeft een ander land uitgekozen en een prikbord gevuld met feiten en plaatjes over dit land.
Tot slot hebben we een mooie samenwerkopdracht gedaan: In groepjes van 3 of 4 leerlingen hebben ze een landenspel bedacht. Het speelbord had de juf geregeld. Samen moesten ze aan de slag om spelregels te bedenken, vragenkaartjes te maken, pionnen en dobbelstenen regelen en mogelijk andere benodigdheden te organiseren. En dat was best een klus! Maar... wel gelukt! In de laatste les hebben alle groepjes hun eigen spel gespeeld en soms ook het spel van een ander groepje uitgeprobeerd. Een klein verschil in regels kan een heel ander spelverloop opleveren!

Bij dit project hebben de kinderen niet alleen veel geleerd over landen van de wereld, maar ook op het gebied van plannen, doorzetten, afspraken maken en je daaraan houden en samenwerken hebben ze dingen geleerd. Die gaan we weer gebruiken bij ons volgende project!