Batterijen

Batterijen ontdekken
In groep 7/8 zijn de kinderen van de Máxi-meergroep aan de slag gegaan met een les over batterijen.
De les bestond uit 6 stappen:
1. Onthouden: Maak een lijst van zoveel huishoudelijke apparaten als je kunt bedenken, die op batterijen werken. Maak een lijst van zoveel mogelijk verschillende batterijen en schrijf op waar ze te koop zijn en wat ze kosten.
2. Beschrijf de samenstelling van een batterij. Teken en benoem ook alle onderdelen.
3. Teken een serie plaatjes die beschrijven hoe je een batterij in een zaklamp, MP3-speler of een wekker doet.
4. Bepaal manieren waarop de batterij de markt van speelgoed, kleine huishoudelijke apparaten en medische hulpmiddelen heeft beïnvloed.
5. Welke eisen zou jij stellen in een onderzoek naar een bepaald merk of soort batterij?
6. Bedenk een nieuw soort speelgoed dat werkt op batterijen. Laat ook zien hoe en waar de batterijen geplaatst worden.

Op deze manier verzamelden de kinderen eerst allerlei kennis over batterijen die ze vervolgens zijn gaan toepassen in een nieuwe, creatieve verwerking: