Kinderboekenweek

De laatste week voor de herfstvakantie stond ook bij ons in groep 8 in het teken van de kinderboekenweek.

Zo lezen wij in groep 8 een boek waarin een op waarheid gebaseerd verhaal wordt verteld over een uitgeprocedeerde asielzoekerszoon, die besluit in Nederland te blijven in de illegaliteit. In dit boek wordt omschreven waaraan deze jongen wordt blootgesteld. Het geeft een aardig beeld van een jongen die fantastische avonturen lijkt te beleven, maar bij nader inzien eigenlijk 'gewoon' wil zijn.

Uiteraard moesten de kinderen ook zelf aan de slag. De opdracht was om een griezelverhaal te schrijven. Als inspiratie hebben hiervoor een aflevering van de serie Kippenvel gekeken op het bord. De kinderen waren zeer enthousiast en het bleek tijdens het schrijven toch niet zo makkelijk om een echt griezelverhaal te schrijven.  Een ieder heeft in ieder geval een verhaal gemaakt dat liever niet in het echt zou moeten kunnen voorkomen.
Naast het schrijven van dit verhaal moesten de kinderen het ook voorlezen in de klas. Veelal tot grote hilariteit van henzelf.

Tijdens de 'loze minuten' was er nog een puzzelboekje waarin de kinderen kennis namen van allerlei begrippen omtrent de Kinderboekenweek; gouden griffel, zilveren penseel, kinderjury. Dit soort termen zullen na deze kinderboekenweek bij de kinderen bekend zijn.

Als afsluiting van de week kregen we een 'les' muzische vorming. Het thema hiervan was ook om te gruwelen. Een joodse man vertelde het proces dat zijn familie in de Tweede Wereldoorlog had moeten meemaken. Het structureel en planmatig buitensluiten van de Joden ging langzaam maar zeer secuur. In een uur durende voorstelling vertelde hij hierover. Tussendoor begeleid door Joodse muziekstukjes. De kinderen moesten erg lachen om de Joodse muziekklanken en het ritme van de muziek. Het verhaal was erg indrukwekkend. Een heel ernstig verhaal met luchtige muziek zorgde ervoor dat het achteraf gezien best een bijzondere voorstelling was. De kinderen hebben in ieder geval tot het eind geboeid geluisterd.