Expeditie Moendoes
Onderzoek op planeet Moendoes
Een team van wetenschappers is er vanaf de aarde op uit gestuurd. Hun missie: de zoektocht naar een planeet waar mensen kunnen wonen. Tijdens de missie stuit het team op een onbekende planeet, met intelligente bewoners die hun planeet Moendoes noemen. De wetenschappers gaan op onderzoek uit: hoe zit het hier met de zwaartekracht, en met de seizoenen? Zijn de lokale dieren gevaarlijk? Hoe zit de taal van de bewoners in elkaar? En wat betekenen die gele driehoekjes?
Alle informatie die de wetenschappers verzameld hebben op hun expeditie hebben ze vastgelegd en meegenomen.
In het lokaal waar de Máxi-meergroep bij elkaar komt zijn alle bronnen door juf Leontine opgehangen. Er is informatie over het landschap, de bewoners, het weer, de seizoenen, de dieren en de planten, de taal, de getallen, de geschiedenis, de jaartelling en nog veel meer. De kinderen krijgen allerlei vragen die ze moeten gaan beantwoorden door de bronnen goed te bestuderen. Soms moeten ze informatie van verschillende bronnen combineren om tot het goede antwoord te komen. Maar ook de goede antwoorden leveren weer een bron van informatie op! In tweetallen zijn de kinderen heel enthousiast op onderzoek gegaan.
Nadat alle vragen beantwoord zijn denken we samen na over wat er nog meer bedacht zou kunnen worden voor deze planeet. De kinderen gaan aan de slag met het maken van nieuwe bronnen en bedenken daar ook weer vragen bij. Zo krijgt Moendoes eigen geld, komen er nog meer dieren wonen en groeit er ook fruit. Er komt een vulkaan èn een bijzonder doolhof op het eiland en we leren meer over het lichaam van de Moendiaan. De kinderen hebben hun creatief talent heel goed kunnen laten zien! Tot slot gaan ze nog een verhaal schrijven...